Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Новини від компанії «Ін-Джаз»

Гітара для дитини

 

 Гітара для дитини

 

Ваша дитина вирішила, що буде грати на гітарі. Або ви так вирішили. З якого віку можна приступати до навчання? Мінімальний вік, в якому дитина здатна навчатися грі на музичних інструментах, становить 4-5 років, коли він добре сприймає інформацію і буквально «вбирає» нові знання. До 12 років мозок людини вже майже сформований, як і його психіка. Тому, якщо ви розраховуєте на певні успіхи в заняттях музикою, то чим раніше дитина візьме в руки гітару – тим краще. Але, якщо бажання грати на гітарі є, то починати можна абсолютно в будь-якому віці!

 

 Гітара для дитини

 

Можна виділити кілька ознак готовності дитини грати на гітарі:

  1. Дитина може утримувати гітару в зручному для себе положенні.
  2. Пальці повинні бути сильними і розвиненими, щоб перебирати струни.
  3. Дитина повинна бути досить посидючою, що важливо для регулярних занять.

 

У бажанні батьків виростити музиканта головне не перестаратися, не тиснути, не відбити у дитини бажання грати на гітарі. Якщо у вас є сумніви з приводу добровільності таких занять, то варто почекати, поки дитина буде готовою до них, бо гра на гітарі – процес творчий, який повинен приносити задоволення, а не тільки результат.

Отже, рішення прийнято. Переходимо від слів до справи і йдемо вибирати перший інструмент, справжню гітару, від якої може залежати майбутнє вашої дитини як музиканта. З чого почати, на що дивитися, чим керуватися при виборі гітари? Саме відповідям на ці питання і буде присвячена ця стаття.

 

 Гітара для дитини

 

Основними критеріями при виборі гітари повинні стати:

  • тип гітари (класична, акустична, електрогітара, укулеле);
  • розмір інструменту;
  • бренд;
  • дизайн;
  • ціна.

 

ТИП ГІТАРИ

1.Класична гітара

Це традиційний інструмент для музичних шкіл. Корпус класичної гітари менший, ніж у акустичної, і більш «круглий». Що стосується грифа, то він більш широкий і короткий (18 ладів проти 20-21 у акустики), що дуже зручно для навчання, коли пальці ще не звикли чітко потрапляти і затискати струну. Як правило, на класику встановлюються нейлонові струни, які істотно м`якші металевих і не так травмують дитячі пальці.

 

 Гітара для дитини. Класична гітара

 

Широкий гриф і нейлонові струни забезпечують починаючому музиканту дві дуже важливих переваги класичних гітар: зручно затискати струни і безболісне звикання пальців до струн. Коли дитина навчиться грати на класичній гітарі, вона може при бажанні легко перейти на гітару акустичну.

 

 Гітара для дитини. Класична гітара. Нейлонові струни

 

Класична гітара має м`яке, глибоке звучання, поступаючись акустичній гітарі в гучності звучання. На класичній гітарі традиційно виконують класичну музику, фламенко, романси, хоча таку гітару цілком можна вважати універсальною, так як зараз на ній успішно грають рок, джаз і блюз. При бажанні, можна на класичну гітару поставити тонкі металеві струни, отримавши відмінний насичений звук. На товсті металеві струни класична гітара не розрахована і може деформуватися.

2. Акустична гітара

На відміну від класичної, на акустичну гітару ставлять металеві струни, завдяки яким вона має дзвінкий, насичений тембр і звучить голосно. Але вчитися грати на гітарі з металевими струнами непідготовленим пальцях складно і місцями боляче, так як такі струни вимагають більшого зусилля для притиснення, тому болять подушечки пальців. Таким чином, щоб пальці звикли до металевих струнах, потрібно більше часу, ніж для навчання на нейлонових струнах.

 

 Гітара для дитини. Акустична гітара

 

Акустична гітара ідеально підходить для акомпанементу, виконання джазу, блюзу, року, поп-музики, шансону і т.д. Металеві струни відмінно підходять для гри медіатором, а вузький гриф значно спрощує гру акордів з прийомом «баре».

Окремо варто сказати про електроакустичну гітару, яка представляє собою проміжний варіант між акустикою і електрогітарою. Така гітара має звукознімачі і може бути підключена до підсилювача. Якщо ваша дитина планує грати голосно або виступати, то можна розглянути такий варіант інструменту.

3. Електрогітара

Електрогітара стане відмінним подарунком для енергічної дитини. Електрогітари коштують дорожче класичних і акустичних гітар, до того ж разом з нею потрібно купувати підсилювач або комбопідсилювач, тому таку гітару купують дитині, яка точно впевнена в тому, що буде грати на ній і запал не пропаде через місяць-другий.

 

 Гітара для дитини. Електрогітара

 

На електрогітарі виконують зазвичай рок-музику, фолк, етнічну музику поп, блюз і т.д. Можливість підключення різних педалей і процесорів ефектів дозволяє реалізувати практично будь-яку задумку і сформувати цікавість до гри.

Напівакустична гітара

Поєднує в собі гітару акустичну і електричну, володіючи порожнистим корпусом і звукознімачі. Така гітара має специфічний м`який тембр, який відмінно вписується в джаз, блюз і рок-н-рол.

 

 Гітара для дитини. Напівакустична гітара

 

4. Укулеле

Якщо дитина починає вчитися грі на гітарі у віці менше 4-х років, то гітару можна замінити на укулеле. На укулеле грати легше, ніж на класичній гітарі і вже тим більше легше, ніж на гітарі акустичній. Укулеле має 4 струни, вузький гриф, затискати струни набагато простіше, акорди для укулеле теж простіші! Коли дитина натренує пальці і слух, «відчує смак» занять музикою, можна перейти на інші види гітар.

 

 Гітара для дитини. Укулеле

 

Розмір гітари

При виборі гітари для дитини дуже важливо вгадати з розміром, тому що саме від розміру інструменту залежить те, наскільки зручно дитині буде грати на ньому. Можна дотримуватися наступних рекомендацій:

  • вік 4 – 6 років, зріст 99 – 115 см – гітара розміром 1/4 від стандартного;
  • вік 5 – 8 років, зріст 117 – 135 см – гітара розміром 1/2;
  • вік 8 – 11 років, зріст 137 – 150 см – гітара розміром 3/4;
  • вік старше 11 років, зріст від 152 см – гітара стандартного розміру.

 

 Гітара для дитини. Розмір гітари

 

Саме зростання, а не вік є визначальним фактором, так як важлива довжина рук.

БРЕНД

Бренд гітари – це, звичайно, не визначальний параметр інструменту, але важливий, тому що від бренду іноді залежить якість і ціна гітари. Звичайно, якісний інструмент відомого виробника і коштує недешево і, можливо, дитині такий не потрібен. Існують і альтернативні проте якісні, але при цьому недорогі моделі інструментів.

Всім відома істина, що про смаки не сперечаються, тому рекомендувати якогось одного виробника не має сенсу. Найбільш відомими виробниками гітар вважаються FENDER, YAMAHA, IBANEZ, ARIA, EPIPHONE.

ДИЗАЙН

Якщо ви вважаєте, що мова піде про колір інструменту і форму корпусу, то ви не зовсім праві. Тому, що мова піде в першу чергу про матеріали, з яких виготовлені інструменти, а саме про деревину. Чим більше деревини в складі гітари, тим краще вона звучить. Гітари, виготовлені цілком з дерева досить дорогі, тому для музиканта можна вибрати інструмент зі вставками фанери або МДФ.

Традиційно для виготовлення гітар використовують такі породи дерева як махогоні, ясен, вільха, клен, липа, ялина які відрізняються за властивостями і дають різний звук.

Матеріал Звучання
Палісандр Глибоке і в`язке
Ялина Різке і дзвінке
Кедр М`яке і глибоке
Горіх Дзвінке і поверхневе
Червоне дерево (махагони) Приглушене на верхньому і нижньому регістрі і виражене на середньому

 

Якщо говорити саме про дизайн гітари, то потрібно запитати у дитини, що їй подобається і хочеться, особливо актуально це для дітей молодшого віку. Дозвольте дитині самій вибрати інструмент, щоб створити додаткову мотивацію і зацікавити в навчанні.

ЦІНА

Відносно ціни гітари є правило: чим дорожче інструмент, тим краще він звучить і слугує довше. Але купувати дорогу гітару для дитини не зовсім доцільно, тому що він з неї виросте, можливо, втратить інтерес до занять, або вона йому просто не підійде. Варто, однак, пам'ятати, що найдешевший інструмент виглядає і звучить відповідно, тому може відбити бажання вчитися. Тому є сенс в якості першої гітари купити недорогу, а згодом придбати дорожчий інструмент, коли дитина навчиться грати.

До речі, якщо дитина – лівша, то вибір гітар буде трохи меншим, але ви все одно зможете знайти гітару для лівши будь-якого типу і в будь-якій ціновій категорії.

Підвивши підсумки, можна сказати, що при купівлі першої гітари для дитини враховуйте його вік і фізичні дані. Ідеальним інструментом для навчання стане класична гітара з нейлоновими струнами, пам'ятайте, що до 12 років дітям не рекомендується грати на металевих струнах.

 

Постарайтеся врахувати бажання вашої дитини при виборі інструменту, тоді він захопиться їм надовго і цікавість до занять не пропаде. Якщо ж ви хочете зробити дитині сюрприз, то спробуйте наслідувати вищевикладеним порадам і обрати «правильну» гітару.

Успіхів у навчанні та творчості!

 

Інформацію надала компанія «Ін-Джаз»

 

 

«Ін-Джаз» у соціальних мережах: