Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Про новини у світі музики від компанії «Комора»

Основи реверберації: як досягнути масштабного звучання у малому просторі

 

 

Реверберація – це потужний інструмент звукозапису, що формує відчуття простору, вдосконалює звучання та надає широти, глибини та злагодженості міксу. Реверберація може бути включена у мікс під час запису виконавців у реверберуючому просторі (наприклад: оркестр у концертному залі, хор у церкві, або – звучання барабанщика на сходовому майданчику у кліпі Led Zeppelin – When the Levee Breaks). Також вона може бути включена у мікс штучно, через процесори реверберації під час запису та зведення.

Маючи у розпорядженні так багато плагінів реверберації та ефектів, дуже легко застрягнути у тонкощах налаштування, прокладаючи з допомогою пресетів шлях до ідеального звучання. Ви можете частково полегшити собі завдання, дізнавшись, як працює реверберація та що відбувається під час регулювання її параметрів.

То що ж таке реверберація?

Реверберація – це відображення звуку в акустичному середовищі. Характер реверберації визначається кількістю, щільністю, тоном і тривалістю акустичних віддзеркалень (кількість відгомонів), на які впливає розмір та форма простору, а також поверхні, що відбивають та поглинають звук.

Протягом століть концертні зали цінуються за свої ревербераційні характеристики, які доповнюють звучання музичних виступів, а легендарні студії звукозапису користуються попитом саме завдяки своїй унікальній акустиці.

Процесори реверберації застосовуються для покращення звукозаписів з 1940-х років. Ранні електромеханічні процесори містили величезні металеві платівки або пружини, які призводили в дію звукові коливання. Функціонування інших процесорів реверберації засновувалося на відлунні магнітної стрічки.

Цифрові процесори реверберації з’явилися наприкінці 70-их, коли в 1978 році компанія Lexicon представила легендарну модель 224. Процесор, вартістю 7500 доларів, з двома програмами роботи став найбільш доступним за ціною на ринку, і це змінило умови роботи в студії. Процесор Lexicon 480L, представлений у 1986 році, швидко став золотим стандартом реверберації, визначивши звучання естрадних записів на наступні десятиліття. В чому полягала проблема? Такий процесор коштував дорожче за деякі автомобілі.

Відтоді спеціалісти компанії Lexicon пройшли довгий шлях. Ті, хто сьогодні здійснює звукозапис в домашніх умовах, мають доступ до тієї самої легендарної технології реверберації у формі програмного забезпечення в рамках представлених у доступній ціновій категорії колекцій автономних плагінів та пакетів, таких як пакет PCM Total Bundle та PCM Native Effect Bundle. Давайте розглянемо деякі способи, як завдяки плагінам реверберації ви зможете наділити свій мікс знаменитим плавним та насиченим звучанням від Lexicon.

 

 

Структурні елементи реверберації

Ефект реверберації вдосконалює звучання, вводячи у мікс складну серію акустичних відображень, відтворюючи поведінку звуку в реальному акустичному середовищі. Кількість, інтенсивність, частотний спектр, щільність та тривалість цих відображень надають кожній реверберації свій унікальний характер.

Налаштування реверберації починається з попередньої затримки (predelay) – це час між виникненням прямого звуку та його відлуння. (Чим більший зал, тим довший час попередньої затримки.) Ранні відбиття (early reflections) – це перші акустичні відображення, що повертаються до слухача (або мікрофона) після відбиття від стін, стелі, підлоги та інших поверхонь. В основній зоні реверберації, яку іноді називають полем реверберації (reverberant field), відбиття множаться та проявляють більш розсіяні, складні схеми розповсюдження, відбиваючись у просторі.

Згасання реверберації або хвіст (tail) - це її послаблення до повного затихання. Час реверберації визначається як RT60 – час, за який гучність початкового звуку зменшується до 60 децибелів (дБ). Коротші RT-періоди відчуваються як більш сильні та глибокі (наприклад: фолк або джаз), тоді як довші RT-періоди звучать як більш масштабні та драматичні (наприклад: рок-балади). Усі ці елементи представлені в якості стандартних, регульованих параметрів ефекту реверберації, значення яких варіюється від мілісекунд до багатьох секунд.

 

 

Вибір правильного ефекту

Реверберація варіюється від ефектів з природним звучанням, створених звучання у справжньому акустичному просторі, до спеціальних ефектів, що імітують класичні процесори або створюють неприродні звуки, яких ніколи не існувало б у реальному світі. Давайте розглянемо найпоширеніші варіанти.

Ревербераційне приміщення (Chamber): Історично для контролю над природною реверберацією студії звукозапису часто будували спеціальні приміщення з високим рівнем реверберації, де була б можливість підсилити звуки та фіксувати ефекти реверберації за допомогою мікрофона. Такі приміщення широко використовувались для класичних записів композицій у стилі R&B та рок. Такого роду приміщення були задіяні під час запису більшості пісень альбому Abbey Road групи The Beatles, а записи, здійснені в одній з восьми таких підземних приміщень студії Capitol Studios можна почути в альбомах різноманітних артистів – починаючи від Френка Сінатри до рок-гурту Beach Boys.

Камерні ефекти імітують створену таким спеціальним приміщенням акустику і характеризуються

швидким нарощуванням щільності реверберації з рандомізованим розпадом хвостів. Камерні ефекти володіють насиченим звучанням, подібно до ефекту реверберації в залі, але, як правило, забезпечують більшу чіткість. Їх часто використовують для запису вокалу, струнних інструментів, акустичних гітар або для формування «потужного» звучання ударних.

Зал (Hall): Ефекти залу відтворюють характеристики великих акустичних просторів. Деякі ефекти залу окреслюють типові простори, такі як арени. Ефекти концертного залу відтворюють акустику просторів, спеціально створених для музичного виконання. Ефект реверберації залу характеризується повільним початковим наростанням акустичного відбиття та RT-періодів реверберації, тривалість яких часто досягає декількох секунд.

Деякі ефекти залу створені звучати рівномірно, інші – вдосконалюють звучання низьких частот, що характерно для звучання у величезному просторі. Ефекти концертного залу ідеально підходять для покращення записів оркестрового виконання та підсилення звучання клавішних та струнних інструментів, проте надмірне використання таких ефектів може спричинити до втрати виразності міксу, зробити звучання брудним та розмитим. Тому прослуховуйте ефекти залу в контексті всього вашого міксу, а не окремо.

Приміщення (Room): Існує багато ревербераційних ефектів приміщення, та всі вони, як правило, імітують вплив, створений меншими акустичними просторами, ніж концертні зали. На відміну від музичного виконання, ефекти приміщення призначені для практичних цілей. Їхніми характерними рисами є швидке наростання ранніх акустичних відбиттів, короткі періоди згасання, резонанс та інші акустичні барви, властиві подібним просторам.

Ефекти реверберації приміщення, як правило, є більш витонченими за інші ефекти. Вони надають запису природне, затишне відчуття – саме те, що потрібне під час запису співаків, акустичних інструментів або творів, у таких жанрах як фолк та джаз. Алгоритми ефектів приміщення від Lexicon імітують різноманітні простори – починаючи від комори, закінчуючи кімнатами неправильної форми, що також чудово підходять для здійснення звукозапису та спеціальних ефектів.

Платівка (Plate): Ефекти платівки імітують поведінку ранніх електромеханічних процесорів реверберації. Вони звучать плавно та щільно, з яскравим, дещо металевим призвуком. Ефекти платівки не мають ранніх відбиттів у зв’язку з швидким, високим початковим розсіянням та наступним яскравим згасанням. Платівкові ефекти відтворюють функції демпферів, що використовуються для приглушення вібрацій в оригінальних електромеханічних моделях, за коротший час заглушуючи високі частоти, що створює фірмовий ефект підсилення.

Платівкові ефекти відмінно працюють із записами ударних, фортепіано та акустичної гітари (спробуйте вивести високий регістр, застосувавши фільтр високих частот), а також чудово проявляють себе у роботі із записами вокалу – не вказуючи конкретного акустичного простору і, водночас, не роблячи звучання вокаліста занадто віддаленим. Алгоритм реверберації вінтажної платівки (Vintage Plate) від Lexicon володіє лівосторонньою та правосторонньою затримкою, які можна використовувати для створення ефектів відгомону, а також – синхронізувати час затримки з ритмом.

 

 

Реверберація у зведенні

Реверберація використовується як для природного вдосконалення міксу, так і для створення спеціальних ефектів. Перш ніж додавати ефект реверберації, подумайте – як ви хочете, щоб звучав ваш мікс. На стилістичний вибір, ймовірно, буде вказувати жанр, у якому ви працюєте. Класична, джазова та інша акустична музика, як правило, передбачає застосування більш природних ефектів, в той час як насичена, драматична реверберація притаманна таким стильовим напрямам, як поп та рок.

Ви прагнете до реалізму чи великої драми? Емуляція простору приміщення малого або середнього розміру додасть жвавості, не забруднюючи мікс. (Це може допомогти уявити простір, у якому здійснюватиметься запис.) Ви хочете підкреслити чи приховати елементи зведення? Менш ревербераційні («сухі») звуки здаються ближчими, тоді як більш ревербераційні («вологі») звуки здаються більш віддаленими.

Для повної ясності погляньте на ритм пісні, з якою працюєте: як правило, чим більш швидка чи ритмічна пісня, тим коротший RT-період реверберації. Повільніші ритми, зазвичай, краще взаємодіють з більш масштабними, довшими RT-періодами ревербераціями.

Реверберація здатна подолати деякі обмеження, накладені здійсненням звукозапису в домашніх умовах, сформувавши «звук», притаманний кращим акустичним середовищам. (Для подолання акустичних недоліків приміщення, записуйте джерела звуку способом закритого мікрофона.) Здійснюєте запис через віддалену співпрацю? Реверберація може зробити ваш мікс акустично пов'язаним – так, ніби музиканти виступають в одному просторі.

Пам'ятайте, що звуковий ефект звучить зовсім інакше під час прослуховування в рамках однієї доріжки, на противагу прослуховуванню його в масштабах всього міксу. Драматичний ефект реверберації може виглядати чудово, наприклад, для запису сольного вокалу, та цей же вокал може звучати похмуро чи загромаджено після того, як на нього будуть накладені інші елементи міксу. Завжди приймайте рішення щодо застосування реверберації в контексті загального зведення.

 

 

Інші ефекти від Lexicon

Напрацювання компанії Lexicon виходять далеко за межі реверберації. Розширте свою палітру звучання культовими ефектами, відродженими як алгоритми плагінів в пакеті PCM Total Bundle та PCM Native Effects, що включають такі: висота тону (Pitch Shift), багатоголосний тон (MultiVoice Pitch), хорус (Chorus), резонансні акорди (Resonant Chords), подвійна затримка (Dual Delay), довільна затримка (Random Delay) та Stringbox.

 

 

Вибір правильного ревербераційного пакету

Сімейство плагінів від Lexicon сумісне з цифровими звуковими робочими станціями, такими як Pro Tools, Logic, Cubase, Studio One, FL Studio, Garage Band або будь-яким хостом, який підтримує AAX, RTAS, Audio Unit або VST. Завдяки наявності п’яти пакетів на вибір, неодмінно знайдеться пагін чи пакет, який ідеально підійде саме вам.

MPX Native Reverb: Цей єдиний поліморфний плагін пропонує 7 типів реверберації: мала платівка (Small Plate), велика платівка (Large Plate), малий зал (Small Hall), великий зал (Large Hall), мале ревербераційне приміщення (Small Chamber), велике ревербераційне приміщення (Large Chamber) та приміщення (Room) – з більш ніж 100 пресетів.

LXP Native Reverb Plug-In Bundle: Ця базова колекція пропонує чотири найпопулярніші реверберації: ревербераційне приміщення (Chamber), зал (Hall), платівка (Plate) та приміщення (Room). Обирайте з-понад 200 пресетів.

PCM Native Effects Plug-In Bundle: Розширте свій арсенал за допомогою шести ефектів процесора стерео реверберації/ефектів Lexicon PCM96, включаючи такі: висота тону (Pitch Shift), багатоголосний тон (MultiVoice Pitch), хорус (Chorus), резонансні акорди (Resonant Chords), подвійна затримка (Dual Delay), довільна затримка (Random Delay) та Stringbox.

PCM Native Reverb Bundle: Провідна колекція, складена з найкращих представлених плагінів реверберації, включаючи такі: вінтажна платівка (Vintage Plate), платівка (Plate), зал (Hall), приміщення (Room), довільний зал (Random Hall), концертний зал (Concert Hall) та ревербераційне приміщення (Chamber). Оибирайте з-поміж 100 пресетів або створіть свій власний.

PCM Total Bundle: Це найсильніший пакет, складений з 14 плагінів реверберації та ефектів – він містить поєднання усіх компонентів з пакетів Native Reverb Bundle та Native Effects Bundle, а також – сотні універсальних пресетів, стерео/фазових лічильників та графічний дисплей, що працює у режимі реального часу.

Пам’ятайте, що ефекти реверберації та їх пресети – це лише вихідний пункт. Часом, для досягнення бажаного звучання слід застосувати більше, ніж один ефект. Прослуховуйте записи, що вам подобаються, і досліджуйте, як реверберація використана у них для формування відчуття простору та емоції. Пам'ятайте, що немає беззаперечних правил, тому не бійтеся експериментувати.

 

Інформацію надала компанія «Комора»

 

 

«Комора» у соціальних мережах: