Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Про новини у світі музики від компанії «Комора»

5 найчастіших проблем зі струною Мі та способи їх вирішення

 

 5 найчастіших проблем зі струною Мі та способи їх вирішення

 

Представляємо вашій увазі матеріал, в якому майстри австрійського виробника струн, компанії Thomastik-Infeld, розповідають про головні проблеми, що можуть спіткати струну Мі, та діляться простими рекомендаціями – як цим викликам можна зарадити.

Струни Мі – які вони бувають?

В цілому, існують всього два головних типи струни Мі: струни з обмоткою і струни без обмотки.

Струни Мі без обмотки

Основа струн Мі без обмотки виготовляється з хромонікелевої або вуглецевої сталі. Струни Мі з основою із вуглецевої сталі є луженими ззовні. Крім того, заради покращеної протидії розвитку корозії, струни Thomastik-Infeld також містять всередині струни один або декілька захисних металевих шарів. Такі струни відомі як багатошарові.

Хромнікелеву сталь також часто називають хромовою сталлю, некорозійною або просто – нержавіючою сталлю. І хоча хромнікелева сталь містить нікель та хром, а також інші додаткові речовини – цей матеріал практично не викликає алергічних реакцій. Струни з хромової сталі надзвичайно стійкі до розвитку корозії, а відтак – їх можна використовувати навіть без додаткового покриття.

Якщо ж такі струни і мають зовнішнє покриття для збагачення їхнього тону або вдосконалення можливостей, то в якості матеріалу зазвичай використовуються золото, платина, титан і молібден. Можливі також варіації покриття з паладію та родію. Ці матеріали дуже часто знаходять застосування у ювелірній справі.

Струни Мі з обмоткою

Основа струни Мі з обмоткою зазвичай виконана з вуглецевої сталі. Обмотка такої струни здійснюється тонкими плоскими смужками з хромової сталі, титану або алюмінію. Завдяки обмотці, звук струни стає темнішим, покращується смичковий відклик, змінюється жорсткість скручування, а також – відбувається уникнення свисту струни.

Можливі проблеми, пов’язані зі звучанням струни Мі

а) Свист струни Мі

Свист струни Мі – це широко розповсюджена і часта проблема. Сам по собі матеріал струни створює передумови виникнення цього явища, проте важливу роль можуть відігравати і техніка гри смичком, і стан каніфолі та волосу смичка. Крім того, схильність до свисту струни Мі сильно залежить від окремо взятого інструменту.

Щоб зменшити свист струни Мі, в якості першого кроку майстри Thomastik рекомендують поєднувати використання скрипкової та альтової каніфолі. Скрипкова каніфоль є більш твердою, тож це поєднання дозволяє досягнути кращого відклику на смичок. По два штрихи альтовою і скрипковою каніфолями дійсно можуть зменшити свист струни Мі.

 

Втулка для кріплення струни Мі може зробити її звучання теплішим, а також – мінімізувати або збільшити свист. Тому майстри Thomastik радять спробувати обидва варіанти розміщення струни. Thomastik-Infeld вкладає до багатьох своїх струн Мі невеликий конверт із втулкою.

Сила натягу також має величезний вплив на свист струни Мі. Якщо ви граєте на струні Мі з середнім натягом, майстри Thomastik рекомендують використовувати струну того ж типу, але з меншим натягом. Якщо ви послабили напругу, а свист посилюється – спробуйте навпаки збільшити натяг струни.

З усіх типів струн, позолочені мають особливу схильність до свисту завдяки яскраво вираженому блиску їх звучання. Струни Мі з платиновим покриттям PI01PT, яка представлена у комплекті Peter Infeld PI100, є гарним компромісом між луженими і позолоченими струнами Мі, оскільки вона менш схильна до свисту порівняно з позолоченими струнами, але володіє подібним до них відкликом. Майстри Thomastik таакож радять цю струну солістам, які виступають у великих концертних залах, а також – для слабших інструментів, оскільки вона володіє значним блиском звучання з максимальною акустичною силою і теплом.

б) Втрата чистоти звучання

У деяких випадках струни Мі можуть втратити чистоту свого звучання. Причиною цього є те, що тиск виконавця на струну не поширюється рівномірно по всій довжині струни. Таким чином, при регулярній грі, верхній шар олова на струні зношується нерівномірно по довжині грифу, тож поверхня струни може стати грубою. Однак це може статися і внаслідок впливу поту рук виконавця.

Багатошарові струни Мі, такі як струна Мі Peter Infeld PI01SN (йде у наборі PI101) або струна МІ Vision VI01 (йде у наборі VI100), вкриті тоншим шаром олова, що робить їх менш схильними до вищезазначеного типу спотворення звучання. Вони також більш стійкі до корозії. Поверхня цих струн все ж на короткий час стає грубою через вплив поту, проте регулярна гра протягом декількох днів знову робить струну гладенькою без втрати її якості.

В загальному, струни з чистої хромової сталі або струни з хромової сталі, вкриті золотом, платиною або титаном, а також – струни з обмоткою з хромової сталі або титану є дуже стійкими до корозії.

 

в) Брязкання струни Мі

Іншим явищем, що пов`язане з використанням струни Мі, є брязкання. Воно викликано нерівномірним розподілом внутрішнього натягу струни. Це проявляється головним чином у струнах з хромової сталі, а також – у лужених струнах Мі. Якщо струна Мі починає брязкати, майстри Thomastik радять замінити струни.

г) Струна Мі обривається

Іноді, струни обриваються на кінці петлі, на підставці або біля кілків. Це пов’язано з тим, що кілок настройки машинки з часом стає гострим. У цій ситуації може зарадити скрипковий майстер, заокругливши гострий кілок машинки.

Іншим варіантом запобігання розриву струн Мі є розміщення втулки для кріплення вище за машинку. Однак тут може постраждати стабільність висоти звучання. Якщо це не допомогло, рекомендуємо використовувати струну Мі з кулькою на кінці.

Thomastik-Infeld вкладає до багатьох своїх струн Мі невеликий конверт з втулкою для кріплення, яку за необхідності можна втиснути у петлю на кінці струни. Якщо струна переважно рветься на підставці або біля кілків, ми рекомендуємо звернутися до майстра, який би перевірив прорізи на них. Щедре змащування прорізів для струн графітовим олівцем також дає позитивний ефект.

 

Інформацію і світлини надала компанія «Комора»

 

 

«Комора» у соціальних мережах: